Vad gör en implementationskonsult?

Table of Contents

Omnitas expanderar snabbt och vi utökar därför vår personalstyrka och letar efter fler Junior implementationskonsulter som vill ansluta till vårt team.
Share This Post

Table of Contents

För att ge er en bättre förståelse för vad den här positionen innebär valde vi att intervjua två av våra kollegor. Vi frågade våra konsulter Viggo och Lucas om deras perspektiv som implementationskonsulter, deras ansvar, tips för att lyckas i rollen och mycket mer. Läs intervjuerna nedan för att få en bild av hur vi jobbar och vad en Junior implementationskonsult gör på Omnitas, och hur en arbetsdag kan se ut.

1. Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Viggo: Innan jag började på Omnitas så bodde jag och studerade en master vid Tekniska Universitetet i München, där jag gärna vandrade i alperna eller tog en löprunda på fritiden. Sedan jag flyttade till Stockholm har jag mer ägnat mig åt korpfotboll och klättring.

Lucas: Jag har sen jag var liten haft ett stort teknikintresse vilket avspeglat sig i både min utbildning och mina val av jobb. Jag gick teknikprogrammet i gymnasiet och studerade även en data- och systemvetenskaplig kandidat på högskola. Däremellan rymdes även lite utbytesstudier i USA och militärtjänstgöring. Jag jobbade tidigare som IT-tekniker och har även arbetat lite med att skapa hemsidor och skräddarsydda Excel-ark. I övrigt tycker jag om att träna, hänga med familj/vänner och spela datorspel.

2. Hur länge har du jobbat här?

Viggo: Ett och ett halvt år.

Lucas: Jag har jobbat på Omnitas nu i drygt 7 månader, galet hur fort det har gått!

3. Vad för slags arbete gör du på daglig basis?

Viggo: Jag koordinerar projekt som vi utför åt kunder och implementerar i både monday.com samt Make.

Lucas: Varje dag ser lite annorlunda ut men majoriteten av min tid spenderar jag på att utforma och bygga system, både i samband med interna projektledare och kunder. Det blir såklart även en del möten också. En stor del av byggandet gör jag i “Make” (Integromat) som är ett no-code/ low-code system som är i princip ett stort API bibliotek för massor av olika system och även har möjligheten att bygga in egen logik för att skapa avancerade och skräddarsydda lösningar. Det är betydligt mycket mer kreativt än vad det låter.

4. Hur är arbetstiderna på Omnitas?

Viggo: Rätt flexibla, men för egen del jobbar jag i regel vanlig kontorstid. Ibland varierar det om jag behöver ha ett möte med en kund som befinner sig i en annan tidszon.

Lucas: På Omnitas har vi flextid som vi förhåller oss till. Det vill säga att man kan anpassa sitt schema lite efter vad som passar. Jag tycker det är otroligt smidigt om man exempelvis vill kunna sluta lite tidigare en fredag, då kan jag köra en timme extra någon annan dag i veckan eller komma in lite tidigare.

5. Hur skulle du beskriva arbetsmiljön och kulturen på Omnitas?

Viggo: Skulle säga att den är öppenhjärtig och det är roligt att komma in till kontoret för att träffa kollegorna.

Lucas: Arbetsmiljön och kulturen på Omnitas är fantastisk. Det känns verkligen som att jobba med sina polare och framförallt är det helt prestigelöst, ett fantastiskt landskap för att lära sig och vara bekväm på jobbet.

6. Vad är den största utmaningen i din roll som implementationskonsult?

Viggo: Största utmaningen är att klura ut lösningar för kunden då de alltid har unika behov och därför behöver unika lösningar. Men det löser sig alltid i slutändan.

Lucas: Jag skulle säga att den största utmaningen med att vara implementationskonsult även är det som gör det roligt. Man behöver kunna balansera det tekniska byggandet med den mer sociala kommunikationen, både mot kunder och andra internt. Detta är en av anledningarna till att jag sökte rollen snarare än en mer traditionell systemutvecklarroll som inte har lika mycket kommunikativt, framförallt med kunder. Det är dock absolut en utmaning!

7. Vad hjälper ni kunder med?

Viggo: Vi hjälper kunder med att få till effektiva arbetsprocesser samt ett stabilt system som stödjer processerna.

Lucas: Vi hjälper lite sammanfattat kunder med att effektivisera deras arbetsflöden på olika sätt. Vi bygger system som förenklar och möjliggör deras arbetssätt, automatiserar uppgifter som annars måste göras manuellt och tillför även input och idéer på hur de kan förändra sina arbetssätt till att bli ännu mer effektiva!

8. Behöver man kunna programmera för att jobba som junior implementationskonsult?

Viggo: Nej absolut inte! Det kan hjälpa att ha lite förkunskaper i programmering men det man behöver kunna och vilja  mest som junior konsult är att lära sig.

Lucas: Man behöver absolut inte kunna programmera för att jobba som junior implementationskonsult. I vissa avseenden kan det absolut underlätta om man har en grundförståelse av programmering men det är verkligen inte någon make-or-break!

9. Det mest utmanande-spännande projektet du har jobbat med?

Viggo: Måste jag välja ett projekt? Det finns så många och olika projekt som är spännande på sina egna vis. Allra mest utmanande brukar vara att integrera ihop tjänster som har bristfällig API-dokumentation, så de projekten som inkluderar det är nog mest utmanande.

Lucas: Det mest utmanande projektet jag jobbat i skulle jag säga är det största projektet jag jobbat med. Det var inte nödvändigtvis stort genom antal inblandade eller antal arbetsflöden men snarare att det var väldigt många rörliga delar som går ihop i varandra. Det var otroligt givande och lärorikt när man fick en helhetsbild för kundens arbetsprocesser och även väldigt roligt att se det hela växa fram, för att inte tala om att se hur nöjd kunden blev i slutändan!

10. Tips till dem som söker denna position?

Viggo: Lägg ner själ och hjärta i casen.

Lucas: Sök! Det finns verkligen inget att förlora.

11. Vilka tips eller råd skulle du ge till någon som ska på intervju hos Omnitas?

Viggo: Var ärlig och öppen med intressen, Omnitas söker att ha en blandad grupp personer som är anställda så det är bra att sticka ut.

Lucas: Var dig själv. Personligheten är minst lika viktig om inte mer som erfarenheten på Omnitas, det är en av anledningarna till att vi har ett så härligt gäng!

12. Vad hoppas du att en nyanställd kan bidra med till avdelningen?

Viggo: Nyfikenhet på att lära sig nya saker och lära känna nya personer

Lucas: Nyfikenhet, ideér och ett glatt humör är allt jag hoppas en nyanställd kan bidra mer och lite till. Samarbete är centralt i teamet och ingen löser allt själv, flera huvuden kan bara hjälpa. Det tekniska kan du lära dig på jobbet!

13. Hur varvar du ner efter en hektisk dag?

Viggo: Jag ser till att träffa vänner på en middag, går på bio, för att se en film eller fotbollsmatch. Det brukar vara det bästa, men en god bok hemma i en lugn lägenhet duger det med.

Lucas:  Jag har en väldigt enkel ritual för att varva ner efter en hektisk dag, Frödinges kladdkaka och “The Office” kan lösa precis vad som helst. Skämt åsido skulle jag dock säga att det sällan behövs.

Tyckte du om att läsa detta och tycker det låter intressant, tveka inte med att söka rollen som Junior implementationskonsult redan idag!

More To Explore
cybersecurity in the age of automation
Projects
Erica Damsten

Cybersecurity in the Age of Automation

This blog post aims to shed light on the complexities of cybersecurity in the age of automation, offering insights into the challenges, strategies, and tools that can help businesses navigate this new terrain confidently and securely.

Read More »
scrum master vs project manager
Projects
Erica Damsten

Scrum Master Vs. Project Manager

The debate surrounding Scrum Master vs Project Manager is not about which role is superior but understanding how each contributes to the project’s ecosystem.

Read More »

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut en samling av våra artiklar en gång i månaden.